Det har nyligen framkommit i media att klädbranschen är en riktig miljöbov: klädbranschen är faktiskt värre än flyget. Hur kan vi då både köpa kläder, men ändå leva klimatsmart?
Less is More
Om du vill ha ett klimatvänligt förhållande till dina kläder, bör du tänka på att inte handla för mycket. Att tillverka ett par jeans kräver en oerhörd stor mängd vatten, vilket åsamkar både miljö- och klimatproblem. Vi behöver alltså få ner mängden kläder vi köper – samtidigt som vi ändå måste ha kläder. Istället för att köpa ett par nya jeans varje halvår för 300 kronor, så är det mycket bättre att satsa på ett par riktigt bra jeans, som både sitter bra och håller under flera år. Då sparar du i slutändan pengar och påverkar klimatet mindre. Tänk också på att inte tvätta dina kläder för ofta, utan häng ut dem på en galge.
Begagnat
Istället för att köpa nytt, så behöver vi också köpa mer begagnat. Ordet begagnat låter lite tråkigt, lite dammigt och dassigt, men det är inte sant. Istället för att köpa en ny och billig t-shirt för 70 kronor som tappar formen, så kan du köpa en snygg märkes T-shirt på en vintagebutik eller second hand, för samma summa. Men en tröja som är både snyggare, håller längre och sitter bättre. Eftersom vi tycker om att byta kläder och gärna vill ha något nytt, så är det inte så ofta som våra kläder verkligen är nedslitna. Det innebär att det är möjligt att hitta riktigt snygga kläder på second handbutiker.
Det är också viktigt att vårda våra saker, både utifrån miljö och ekonomi. Laga det som har gått sönder, var försiktig med de saker du har och arbeta på att inte ha en slit-och-släng-mentalitet. Det gäller både möbler, likväl som kläder.
Att beställa och returnera kläder påverkar miljön mycket. Det är alltså bättre att gå till en fysisk butik och testa kläderna. Handla också lokalt, vare sig du bor i Göteborg eller Hedemora.